piątek, 30 sierpnia 2013

Czekoladowa Zefiryna


Kolejna odsłona ciast Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto pyszne, winne i znajdziesz w nim prawie wszystko: posmak winnego jabłka, marmoladę i bitą śmietanę... Tylko zupełnie nie wiem, dlaczego ciasto zwie się Zefiryna? Mimo to, polecam ciasto upiec.





 Składniki na ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej;
  • 150 g cukru pudru;
  • 150 g masła;
  • 2 żółtka;
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia;
  • 1/3 łyżeczki amoniaku;

Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.


 Dodatki:
  •  8-9 średniej wielkości jabłek;
  • 1 l mleka;
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (160g);
  • 2-3 łyżki cukru;
  • 2 cukry waniliowe;
  • 1 mały słoik twardej marmolady (u mnie był dżem morelowy lekko kwaśny);

Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.


Składniki na śmietanę:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%;
  •  3 łyżeczki żelatyny;
  • cukier puder wg własnego uznania;

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta. 
Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową.


Uwagi:
1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania.
2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej).


6 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie i ma same smaczne warstwy :-) Czy powinny być jakieś konkretne gatunki jabłek czy jest to obojętne ???

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że obojętnie jakie jabłka mogą być. Najlepiej to nie za twarde i nie za miękkie:) Ważne jest, żeby w czasie pieczenia zmiękły, ale się nie rozpadły.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ciasta, pomysłowe, bardzo mi się podobają jak smakują dopiero sie okaże jak je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis skopiował profil na facebooku o nazwie Pyszne Przepisy

    https://www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Weronika:) Wyskakuje mi, że treść obecnie jest nie dostępna. Mam nadzieję, że ktoś się zreflektował i zdjęcie usunął. Jeszcze raz dziękuję:)

      Usuń